CINQUÈ

AUDICIÓ Howlś Moving Castle. Estudio Ghibli


CANÇÓ: Músic de carrer


Primer practica la cançó amb el següent enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=rw0iDSi497w


Després practica amb la versió karaoke: https://www.youtube.com/watch?v=1RBiBmW6DTA

Quan somrius
MÚSICA I TEATRE

EL MUSICAL

Un musical o una obra de teatre musical és una forma de teatre que combina música, cançó , ball i diàlegs. El contingut emotiu de la història (humor,amor, ira…), així com la mateixa història, és transmesa mitjançant les paraules, la música, els moviments i els aspectes tècnics de l'espectacle com una unitat integrada. Des d'inicis del segle xx, els espectacles de teatre musical han estat simplement anomenats musicals.

A continuació podeu veure el vídeo del musical El Rey León, El ciclo de la vidaL'ÒPERA


L'òpera és una art escènica amb text dramàtic que s'escenifica cantant amb acompanyament orquestral i que pot tenir una posada en escena més o menys teatral. Com al melodrama originari, tradicionalment la música emfatitza els sentiments dels personatges. Sovint va precedida d'una introducció instrumental o obertura. En els casos en què la música pot ser omesa sense alterar totalment la naturalesa de la peça, aquesta es converteix en una obra amb música incidental.

Amb molt d'auge entre l'alta burguesia i la noblesa dels últims segles, un dels centres d'òpera més importants del sud d'Europa és el Gran Teatre del Lideu de Barcelona, construït per la burgesia catalana.


A continuació podem realitzar una visita visual del Liceu de Barcelona


Un exemple d'aquest gènere musical és La flauta màgica de Mozart.


CANÇÓ: BONITO 
Podeu veure la cançó al vídeo anterior i practicar la cançó en versió karaoke: BONITO


MÚSICA I CINEMA

LA BANDA SONORA ORIGINAL

La banda sonora original (BSO) és el conjunt de veus, sons d'ambient i música que acompanyen una pel.lícula. Normalment, però, i amb algunes rares excepcions, el terme al·ludeix només a la música d'un film. Des d'un punt de vista musical, s'entén com a banda sonora original aquella música tant vocal com instrumental composta expressament per a una pel·lícula, complint com a funció la de potenciar aquelles emocions que les imatges per si soles no són capaces d'expressar.

Uns dels compositors més importants de bandes sonores és en John Williams


És un compositor i pianista nascut a nord- amèrica. És el creador de grans obres simfòniques per  pel·lícules. Segurament que coneixes més d’una de les seves creacions com : 


EL CINEMA MUT

El cinema mut és el tipus de cinema que no té so pregravat i sincronitzat, especialment pel que fa als diàlegs parlats, que sí que poden aparèixer en forma de subtítols. Fa especialment referència al cinema de les tres primeres dècades del segle xx. Es parla també de cinema silenciós.

Tot i que les pel·lícules mancaven de so, el cinema no era exclusivament mut: en els seus primers trenta anys d'història, les imatges s'acompanyarien de narradors, músics (i fins i tot orquestres) o intertítols amb diàlegs i narracions, per a compensar eixa falta d'àudio.


EL CINEMA MUSICAL

El cinema musical és un gènere cinematogràfic en el qual s'inclouen cançons cantades pels personatges. Aquestes cançons, sovint ballades i coreografiades, solen servir per a desenvolupar la trama o els personatges de la pel·lícula, encara que no sempre sigui el cas.

Rumba del refugiats  ESCARRÀSCorrs a contracorrent, amics
queden pel camí.
Has de deixar ca teva,
acceptar el teu nou destí.

Una maleta, mil records que
bateguen dins el cor. Tens ànsies de fugir,
escapar d’un país trist.
Però nosaltres obrirem, els braços
i les portes, i tots junts cantarem

Rumba, que rumba, rumba,
aquesta es la rumba dels refugiats.
Tombem totes les fronteres,
alcem la bandera de la llibertat.

Un mal aire ha pegat, Occident,
crec, l’ha creat. Hauràs de fugir a
Europa on hi seràs rebutjat.

Insults i corrosió d’un sistema caducat.
Que no te deixa viure, que et tracta com esclau.MÚSICA I DANSA

EL BALLET O DANSA CLÀSSICAUn ballet és una peça musical composta especialment per a ser interpretada a través de la dansa clàssica. També és el nom popular amb què es coneix la dansa clàssica en general i les seves coreografies.

Tots els moviments de la dansa clàssica es descomponen en posicions amb una descripció molt acurada i estricta. Tots els moviments parteixen de la salut física, tots es fan servir per muscular els músculs, de forma saludable i eficaç.

Totes les posicions de cada part del cos, així com els braços, tenen un nom, que solen ser en francès. A la dansa clàssica les cames estan sempre en "andeor" (dehors, veu francesa per dir cap enfora) que significa que les cames uneixen la seva banda de darrere dels talons com els pingüins, la banda de darrere dels genolls, i els engonals estàn completament oberts, en comptes d'estar paral·leles. Els genolls sempre estan sobre les puntes dels peus i les espatlles sobre els malucs. Els peus sempre estan estirats, com una prolongació de la cama. Les cames i els braços es mouen delicadament. El cap i les mans també ballen. La cara no pot mostrar esforç ni cap emoció que no correspongui al personatge que s'interpreta.


A continuació podràs veure alguns vídeos amb els grans ballarins de la dansa clàssica de la història:

  • Rudolf Nureyev
  • Anna Pavlova


També hi ha ballet modern:LA DANSA FOLKLÒRICA

Les danses folklòriquesdanses tradicionals o danses populars són danses pròpies de la cultura popular d'un país o d'una comunitat de persones, i que s'han anat transmetent de generació en generació. Tenen diverses característiques:

  • La música que les acompanya és tradicional.
  • Les executen persones sense (o amb poca) preparació professional.
  • Es ballen en activitats socials.
  • No estan dissenyades per a ser representades en un escenari, tot i que algunes es poden arranjar amb aquest fi.
  • L'execució està basada més en la tradició rebuda que en la innovació, tot i que les tradicions folklòriques varien amb el temps.
  • Els nous dansaires aprenen la dansa observant els vells, o rebent-ne l'ajuda.
  • A vegades els ballarins vesteixen indumentària tradicional.